Vita, grå och svarta trähus

När du tänker vitt, tänk så här. Det kan tyckas enkelt att välja en vit kulör. Men se upp, vitt är inte vitt. Ett riktigt vitt färgprov ger en onaturligt ”knallvit” fasad, något blåaktig och nästan självlysande. Däremot får du med ett mycket ljust och aningen gulaktigt grått färgprov en fasad som uppfattas som rent vit. En vit fasad vinner på detaljer som ger milda kontraster. Alltför starkt avvikande kulörer ger lätt ett splittrat intryck.

När du tänker grått, tänk så här. Om du vill att ditt hus ska upplevas neutralt grått, välj en grå som tydligt drar åt gult. Väljer du istället ett neutralgrått färgprov så kommer fasaden att upplevas blåaktig. Det är för ljusa och mellanmörka grå nyanser som den här dragningen åt blått blir allra tydligast.

När du tänker svart, tänk så här. Om ditt hus har en modern arkitektur, varför inte ge det en svart kulör? Svarta fasader har blivit vanliga och efterfrågade under 2000-talet efter att sällan ha förekommit tidigare. Den första frågan du bör ställa dig är dock: vill mitt hus verkligen vara svart? Tänk också på att det är svårt att få till en riktigt kolsvart fasad. De hus som vi upplever som svarta är vid närmare påseende snarare mörkgrå eller mörkbruna