Trätjära

En tjära för behandling av trä. Den tränger in väl i underlaget, konserverar träet och gör ytan vattenavvisande. Du kan använda tjäran till t ex byggnader av trä, båtar, bryggor och redskap. Vi rekommenderar den även speciellt till spåntak och grundvallning av skidor. Den bör inte användas på ytor man sitter på, eftersom ytan kan smeta av sig lång tid efter den har målats. Bruket att skydda träytor med trätjära är känt sedan medeltiden. Förr framställde man trätjära genom att bränna t ex furuträ i tjärdalar, s k dalbränd tjära. I dag gör man detta endast i mycket liten skala. Alcros Trätjära bränns i ugnar till en kvalitet som väl motsvarar den dalbrända tjärans egenskaper.

Gör så här

1
  • GÖR RENT
  • Borsta bort smuts och damm från ytan som ska behandlas.
2
  • PIGMENTERA
  • Om du önskar kan du pigmentera tjäran med torrpigment. Blanda först pigmentet i alifatnafta och rör till en smidig pasta. Värm upp tjäran i ett vattenbad och tillsätt därefter pastan under omrörning. En svartbrun kulör som tål ljus bra får du genom att tillsätta oxidsvart. APPLICERA: Normalt använder man pensel när man applicerar tjära, men det går också bra med spruta. För att tjäran ska tränga in extra bra i underlaget kan du värma upp den innan du applicerar den. Värm till 30-50 grader, gärna i ett vattenbad. För mer information, läs Alcros arbetsråd, broschyrer och hemsida.
3
  • TA HAND OM VERKTYG OCH RESTER
  • Ta bort mesta möjliga färg från målningsverktygen före rengöring. Flytande färgrester skall inte hällas ut i avloppet, utan lämnas till lokal miljöstation. Väl tömda emballage lämnas till återvinningsstationer eller -centraler.