Om Alcro färg

Vi älskar att måla! Vi älskar färg! Och det har vi gjort i över 100 år.

Alcro Färg grundades 1906 under namnet Alfort & Cronholm, och på Norrlandsgatan i Stockholm öppnades den första butiken för ”färger och droger”.

Under 1920-talet samlade Alcro sin tillverkning till en fabrik i Ulvsunda utanför Stockholm. (Där pågick för övrigt färgproduktion fram till 1995 då hela produktionen flyttade till fabrik i Gröndal i centrala Stockholm för att 2007 flytta till Nykvarn utanför Södertälje.) Från 1930-talet blir det tydligt att Alcro ser hela Sverige som sin marknad och man börjar ett riksomfattande samarbete med färghandlare.

Alcro var pionjär när det gällde att bearbeta konsumentmarknaden i Sverige. ”Måla på lördag”-kampanjen satte igång ”gör-det-själv”-marknaden ordentligt i Sverige på 50- och 60-talet. På 60-talet gjorde Alcro reklamfilm för biograferna med Martin Ljung som slog fast att ”det är fult att inte måla”.

Alcro följer tidens anda och tar under 70-talet fasta på de möjligheter och behov som finns just då. ”Det finns visst saker att måla i ett nytt hus”.

Alcro går 1986 samman med Beckers i företaget AB Alcro-Beckers. 

Under 90-talet låg fokus på miljöfrågor. Det präglade kommunikationens inriktning i hög grad för Alcro som bland annat lanserade ”Kulturfärger”. Men 90-talet var också starten på den stora inredningstrenden. Alcro lanserade storsäljaren vägglasyr, färgen som gav möjlighet till personlig inredning. 2000-talet inleder Alcro med ytterligare ett nytt grepp – nu presenteras ”inspiration från de bästa”. Designers blir de nya ”idolerna” för en skara riktigt inredningsintresserade konsumenter som behöver hjälp med färgsättning och den första Alcro Designers-kollektionen ser dagens ljus.

Idag säljer Alcro färg och färgnära produkter till konsument och yrkesmålare i Sverige. Sortimentet är stort med omkring 150 färgprodukter och cirka 450 artiklar.  

Alcro-Beckers AB har sedan 2001 ingått i Tikkurila Group som är ledande färgtillverkare i Nord- och Östeuropa. För mer information läs här