Med nyfikenheten som drivkraft

Möt årets Alcrostylist Saša Antić

Kulörer i ett färgprov är en sak. Kulörer på väggar, i tak och på möbler något helt annat. För att testa 2016 års kulörtrender i verkliga miljöer lät vi stylisten, inredaren och färgälskaren Saša Antić tolka trenderna på eget vis. Samtidigt passade vi på att ställa några viktiga frågor om färg.

Hur är ditt förhållande till färg?

Jag har haft ett passionerat kärleksförhållande till färg, form och inredning så länge jag kan minnas, eller åtminstone sedan jag var sex år och fick ett eget dockskåp. Minns att jag brukade tapetsera och måla de små rummen, möblera om och pyssla. Det var nog där mitt stora färgintresse föddes. Utan dockskåpet hade vi kanske inte suttit här idag.

Hur får man modet att inreda med färg?

Först och främst måste man inse att det inte handlar om mod, bara om nyfikenhet. Det är ju bara lite färg liksom, vad är det värsta som kan hända? Jag förstår att steget kan kännas långt för den som har haft vita väggar i många år, men då finns det några smarta trick, till exempel att börja på mindre ytor med färger som inte är för extrema. Nordisk Pastell bland 2016 års kulörtrender är en perfekt start för dig som bara vill ta ett litet steg från ljust och fräscht. 

Några andra tips? 

Ja, massor! Många glömmer att färg inte bara handlar om kulör utan också om glans och struktur. Det är i krocken mellan matt, blankt och halvblankt som det skapas magi. Och med strukturfärg får man ett helt annat djup i kulören. Även här är det enkelt att testa – till exempel på en flyttbar skiva som vi gjorde i trenden Studio Blå. Sist men inte minst mitt bästa tips: satsa på neutrala möbler och väggar i färg istället för tvärtom. Det är mycket billigare att måla om än att köpa en ny soffa. 

Vilken är din personliga favorit bland 2016 års kulörtrender?

Utan tvekan Miami Déco. Arkitekten och formgivaren Gio Ponti är en av mina stora idoler och det här känns som något han skulle gilla. Jag fullkomligt älskar den rosa väggen i sovrummet och vardagsrummets målade tak.