Tänk på helheten

Dags att måla om – varför inte göra hela jobbet när du ändå är igång? Det är sällan vi målar väggarna utan att upptäcka att även taket eller listerna också är i behov av en uppfräschning. Helheten har stor betydelse för slutresultatet.

Måla väggar, tak och lister på samma gång

En ny kulör på väggarna är alltid kul. Men med nya fräscha väggar är det lätt att andra delar av rummet känns tråkiga och slitna. Lister och tak sitter i direkt anslutning till väggarna och fångar därför lätt uppmärksamheten när man ser en nymålad vägg. Ett sätt att se till att lister och tak håller samma skick och går i samma stil som väggen är att måla om även dessa. Listerna behöver inte alltid vara vita eller trärena och detsamma gäller för taket.

Kulör till taket
Beroende på vilken kulör väggen är målad i kan det vara värt att tänka på vilken ton taket bör ha för att rummet inte ska upplevas för ljust eller för mörkt för din smak. En mörk kulör på väggen blir oftast bäst tillsammans med en ljusare takfärg. Vill du att taket ska vara en egen detalj som fångar ögat? Måla då taket i en lite starkare accentfärg som bryter av mot en neutral kulör på väggen. För att skapa balans mellan vägg och tak måla då taket i en kulör som går i samma ton som väggen men i en ljusare eller mörkare nyans.

Kulör till listerna
För att förlänga väggen och göra den mer stilren rekommenderar vi att måla listerna i samma kulör som väggen. Då får du en enhetlig monokrom yta utan detaljer som sticker ut och ger ett rörigt intryck.  Om du ändå vill att listerna ska urskilja sig från väggen kan du måla dem i samma kulör men i en annan glans för att skapa en mer diskret men fortfarande snygg brytning.

Läs våra arbetsråd för målning inomhus