Ljussättning av olika rum

Olika ljus påverkar både hur en kulör upplevs men också rummets bredd, höjd och känsla. Våga testa olika ljussättningar och se hur rummet förändras.

Grundljus i alla rum

En bra grund när det kommer till ljussättning är att i alla typer av rum ha ljus från både taklampa och dagsljus –  det skapar ett jämnt och brett ljus som passar för allmän trevnad och praktiska ändamål som städning.

Kombinera grundbelysningen med punktbelysning i form av mindre lampor i fönster, på bord och vid soffan. Med en dimmer kan du enkelt förändra ett rums karaktär genom att justera hur starkt du vill att lampan ska lysa. Vi svenskar är i regel dåliga på att använda dimmer. Även stearinljus fungerar bra att ha som punktbelysning, särskilt under vinterhalvåret när vi är i behov av ett varmare ljus.

Knep för att förändra intryck med ljus

Lyft fram olika delar av ett rum genom att belysa dem. Vill du att bokhyllan ska stå i centrum eller vill du att den fina tavlan på väggen ska dra alla blickar åt sig? Genom att highlighta utvalda delar kan ögat föras vidare. En ljuskälla som sitter långt in i ett rum gör att man lättare leds in i rummet. Sänkt belysning som fokuserar på utvalda delar av ett rum skapar en effektfull stämning.

Ovanliga lösningar för att skapa nya intryck

Om taket är vitt kan en så kallad uplight framhäva och höja det. Vitt reflekterar nämligen ljus bäst. Om ljuskällan därmed placeras rätt kan det bredda, förlänga och skapa djup i rum, genom att belysa olika nivåer i ett rum. 

Ljussättning med vita kulörer

Upplevelsen av kulören du valt att måla med påverkas dels av färgens glans och ytans karaktär, men också av ljuset från fönstren och vilken typ av belysning du har i ditt hem. 

Har du ett rum med indirekt ljus från norr kan rena vita kulörer upplevas som svala och du kan behöva välja en mer varm vit kulör istället. Det motsatta gäller rum med mycket solljus från söderläge, där kan du behöva välja en mer neutral vit för att rummet ska upplevas så vamrt.  

Tänk även på att golvet har en stor färgyta som reflekteras upp på dina väggar. Har du golv i träslag som drar åt gult kan det förstärka intrycket hos en väggkulör som drar åt det beige/gula hållet. 

Olika lampor ger också olika sken. Numer använder vi ofta energilampor som ger ett svalare ljus än vanliga glödlampor. Det bästa sättet att ta reda på hur ditt rum kommer bli när du ska måla om det är att först provmåla en yta i den kulör och glans du vill och därefter titta på resultatet och hur det påverkas i dagsljus, kvällsljus och med olika typer av ljussättningar.