Kulörval

Hur en kulör upplevs påverkas av ljuset, färgens glans och storleken på ytan som kulören är målad på. Köp därför alltid hem färgprover och testa att måla upp olika kulörer innan du gör ditt val.

Att hitta en färgsättning som harmonierar mellan olika rum
Färger ska fungera bredvid varandra – de måste matcha. Samma sak gäller också textilier och möbler. Ett knep kan vara att skapa ett mellanrum, en paus, mellan starka färger i flera rum.
T ex en ljus och neutral färg som bryter upp i hallen. Helheten och sammanhanget är viktigt. 

När du väljer kulörer ska du tänka praktiskt. Regler som att rött inte passar i sovrummet och att grönt verkar lugnande, kan du bortse ifrån. Utgå från dig själv istället. Du bestämmer. Det finns inga regler. 

Klassiska misstag vid kulörval
Välj kulörer med omsorg. Ofta är färgprover alltför starka. Dessutom ser man dem ofta i miljöer, som i färghandeln, där det finns ett överflöd av andra färger och mönster. Ta istället hem färgprovet och prova. Måla en liten del och låt den vara ett tag. Känn efter i olika typer av ljus. Samma sak gäller för gardiner, sofftyger, mattor och tapeter – ta hem och prova! 

Om att måla fondvägg
En fondvägg fyller två funktioner: dels är den praktisk och dels är den ett enkelt sätt att förändra ett rum. Den praktiska nyttan med en fondvägg är att den både kan skapa och förkorta djup. T ex i en hall där den kan fungera som ett avslut. 

Fondväggen är samtidigt ett enkelt sätt att förändra ett rums karaktär. Ofta. Om du är händig kan du matcha för varje säsong eller när du köper ett nytt överkast eller matta. 

Förutom att måla ett helt väggparti, kan en fond vara ett randigt mönster, en ruta eller en prick, t ex ovanför sängen. Var inte rädd att prova!