Dennis Valencia Stylist för Alcro ad.18

"Ett rum i kulör ger inredningen någonstans att landa"

Som liten kunde han bli stående utanför olika skyltfönster med näsan tryckt mot glaset. Men det var inte främst godis eller leksaker som lockade; det var arrangemangen av kläder och skor, möbler och inredning och andra vackra saker. I dag är han inredningsstylist med mängder av prestige- fulla uppdrag i bagaget. Möt Dennis Valencia, stylist för Alcro ad.18 och vår tolk för årets kulörtrender.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är den ständiga rörelsen, att inget är statiskt. Varje nytt uppdrag betyder nya människor, samarbeten och miljöer. Det kräver i sin tur nya sätt att tänka och skapa. Jag bygger upp bilder i mitt huvud inför uppdraget. Där ser jag tydligt hur allt ska vara.

Hur är ditt förhållande till kulörer?

Oj, var ska jag börja? Jag älskar färg, det är nummer ett. Jag kan inte ens göra en lista på alla mina favoritkulörer, den skulle bli för lång. Det fina är ju dessutom kombinationen av kulörer. Två eller flera som matchar varandra perfekt, eller en kulör som kan se förskräcklig ut i sig själv, men som plötslig blommar ut tillsammans med en annan. Jag väljer alltid att jobba med färg och då helst många kulörer i kombination.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Just nu är det väldigt mycket mörka nyanser i blått och grönt, men jag funderar på att lyfta in mer gult och orange. Tak och väggar går i samma kulör. Det ger en fin helhet och en fästpunkt till inredningen som slipper sväva runt i ett vitt ingenting. Det är ett tips förresten: Att måla bort det vita kan göra underverk för dina möbler. Ett rum i kulör ger inredningen någonstans att landa.

Har du några andra tips till en kulörnovis?

– En viktig grej är att börja i det lilla. Alla kan måla om en pall, en byrå eller en spegelram. Med gediget förarbete och en bra färg går det inte att misslyckas. Ett annat tips är att börja måla om i ett rum där du inte vistas så långa stunder, typ en hall eller liknande. Och måla allt! Både väggar och tak.

Vilken är din favorit bland årets kulörtrender?

– Åh, jag tycker alla trenderna är jättefina och har svårt att peka ut någon favorit. Lemon Crisp kan jag lätt se uppmålad i de flesta rummen i ett hem. Dark Wood är på ett sätt klassisk, men med rätt detaljer och inredning väldigt nyskapande och spännande. Desert Sunset skapar en fin och vågad mix av sina starka orangeröda toner tillsammans med mjukare nyanser. Om jag skulle välja mina tre finaste kulörer ur samtliga trender, lutar det år Toddy, Smoking och Böna. De gillar jag lite extra.

Slutligen, vilken är din främsta inspirationskälla?

– När det gäller kulör går jag igång på modejournalisten Diana Vreeland och hela hennes sätt att omformulera sin samtid och omgivning. Bilderna när hon ligger i en röd klänning på en röd soffa i ett knallrött rum är fantastiska. Iris Apfel och alla hennes mönster och färger och detaljer är också en inspirationskälla. Hennes devis är: Om du tvekar, addera något mer. Så borde vi alla tänka lite oftare.