Camilla Krishnaswamys Stylist för Alcro ad.balans

"Låt din personlighet få styra valet av kulörer och material"

Camilla Krishnaswamys styling och kreationer har synts i bl.a. ELLE, Residence, Plaza Deco och H&M Home. Så inför höstens lansering gav vi henne fria händer för att skapa tidlösa och personliga rum med hjälp av våra nya kulörer.

Varför blev du stylist?

Från början ville jag faktiskt bli möbeltapetserare eller restaurerare men det var för mycket damm och gammalt tagel för min astma och allergi så jag valde en annan väg. Jag har alltid varit intresserad av människan och vad hon omger sig med, vad hon påverkas av, men också hur hon påverkar sin omgivning. Och upplevelsen av kulörer spelar en stor roll i det samspelet. 

Hur bidrar kulörer till att skapa lugn  och harmoni i ett rum?

Såklart har människor olika behov av kulörer för att känna ett lugn. Generellt kan man tänka att de blå och gröna tonerna, som har mer svärta i sig, är mindre mättade och påträngande vilket i sig skapar harmoni. Men som vi ser i årets kulörtrender bidrar även de ljusgråa, sandiga, beiga och naturliga pastellerna till en känsla av natur och balans. En vanlig missuppfattning är att vitt fångar ljuset och framhäver inredningen. Mitt tips är att ersätta de ”vitvita” med dessa brutna ljusa toner.  

Hur skapar man ett hem med en alldeles egen identitet? 

Ett hems identitet och personlighet skapas av dom som bor där och av vad man väljer att fylla det med. Det är viktigt att ta sig tiden att låta ett hem växa fram, det är inget som kan eller ska skapas över en natt. Investera hellre mer tid på att hitta möbler av god kvalitet, hållbart material och design. 

Hur förändrar man bäst ett rum efter årstiderna?

Jag skulle nog säga i det textila. Tänk mysiga filtar av ull under den kalla tiden och härligt vackert linne under de varma månaderna. Byt även ut någon lurvig berbermatta  till en enklare svalare hampamatta eller kanske sisal. Bor  du nära naturen så bjud in den i form av väl valda grenar  och blommor, som du såklart plockar med omsorg om  natur och planta.

Hur tänker du kring hållbarhet när du stylar?

För mig är det en självklarhet att tänka hållbart både privat och i mitt yrke. Även om det ibland kan vara utmanande  så tror jag att man landar rätt om man utgår från ursprunget och materialet samt tänker på hantverkarens och användarens bästa. I mitt jobb föredrar jag att samarbeta med tillverkare som arbetar utifrån hållbara riktlinjer, med omsorg om kvalité och tidlös design. Det finns verkligen fantastiskt hantverk  i Sverige som är värt att värna om och visa upp!

Vilka är dina tankar kring väggfärg som har mindre miljöpåverkan?

Fantastiskt! Mer av det!! 

Vi har gått från Stockholmsvitt, färgstarka väggar  till jordnära och naturella kulörer. Hur ska man som målarsugen navigera i kulörvärlden? 

Först så tycker jag att det är underbart att kulörer äntligen hittat hem hos svenskarna. Men även om trender är roliga och inspirerande så finns det en risk att om man bara utgår från dom, så får man tillslut ett hem som skapats utifrån någon annans idéer. Igen, ta dig tid, inspireras av det nya  men låt din egen känsla av välbefinnande guida dig, så ska du se att du hittar rätt oavsett trender. 

Sist, hur ofta målar du själv om? 

När vi flyttade in så målade vi allt i vitt, lite som ett oskrivet blad. Därefter lät vi färgerna växa fram allteftersom. Idag, åtta år senare har vi inte kvar ett enda vitt rum där hemma.