Olja altan & möbler

Arbetsråd för Alcro Träolja och Ädel Träolja

Skyddar trä i vått och torrt.

Hur ska du förbereda ytan innan behandling? Vilken olja ska du använda på vilket träslag? Och hur gör man? Detta och mycket mer svarar vi på här under. Olja skyddar trall, trädäck, utemöbler och allt vad gäller trä utomhus i vått och torrt. Se till att vårda din altan och dina utemöbler inför utomhussäsongen. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Men om du oljar in din altan och dina utemöbler regelbundet och korrekt kan de klara sig nästan hur länge som helst.

Alcro Träolja

Alcro Träolja är vattenburen och miljöanpassad. Den tränger djupt ner i virket och ger en fräsch vattenavvisande yta. Denna olja passar för behandling av trätrallar och trädgårdsmöbler av tryckimpregnerat trä utomhus.

Alcro Ädel Träolja

Alcro Ädel Träolja är en olja med UV-skydd, speciellt framtagen för ädelträ som t ex teak och ek. Oljan har extremt god förmåga att tränga ner i träets porer. Behandlingen gör träet fräscht och vattenavvisande och skyddar mot uttorkning och sprickbildning. Oljan är svagt bruntonad.

Välj rätt träolja

Produkt Träslag
Ädel Träolja

Accada
Akacia
Cumaro
Ek
Eucalyptus
Mahogny
Meranti
Panga-panga
Teak
Värmebehandlat trä

 

Träolja

Ask
Furu
Lärkträ
Gran
Tryckimpregnerat trä

 Gör så här för ett lyckat resultat

Tålamod, noggrannhet, riktiga verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden för ett lyckat resultat. Läs först noga igenom bruksanvisningen på förpackningen och följ sedan arbetsråden nedan. 

Det viktiga underarbetet

Nya ytor ska åldras

Nya ytor ska helst åldras före målning. Låt gärna träytan stå utan behandling en säsong.

Tvätta och slipa först

Tvätta och slipa först

1

Borsta bort löst stoft från ytan så träet är torrt och fritt från färg eller fernissa innan du börjar.

Tvätta och slipa först

2a

Behandla åldrade, mögelangripna och svärtade träytor med Grovrent så träet återfår sin ljusa lyster.

Tvätta och slipa först

2b

Utemöbler behandlas också med Grovrent.

Tvätta och slipa först

3

Slipa hyvlat trä som varit oskyddat en längre tid med slippapper. Borsta noga bort slipdammet. Tänk på att låta ytan torka ordentligt innan du slutbehandlar. Underlagets fuktkvot bör ligga under 16%.

 

Kopparsalter, gröna kristaller, tvättar du bort med vatten och en hård borste. 

Behandling med olja

Vänta med att olja trallen och utemöblerna tills temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är liten. Skulle det trots allt komma regn på den behandlade ytan närmaste dygnen, torka av med en trasa eller liknande för att undvika att vita fläckar uppstår. Tänk på att träoljorna innehåller linolja. För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

Träolja

Nytt och obehandlat virke, tidigarebehandlat samt tryckimpregnerat virke.

Obs! Träolja rekommenderas ej på ädelträ som t ex ek och teak.

Behandla med träolja

1

Stryk flödigt och se till att oljan tränger in ordentligti sprickor och ändträ. Oljan appliceras bäst med en flat pensel.

Behandla med träolja

2

Torka bort överskottsoljan som finns kvar på ytan efter cirka 30 minuter. Var noga med att skydda den nyinoljade ytan från regn och fukt.

Ädel Träolja

Behandla med Ädel Träolja

Nytt trä av ek, teak eller tropiska träslag bör avfettas innan behandling eller åldras en säsong utan behandling.

Behandla med Ädel Träolja

1

Se till att underlaget är torrt. Rör om oljan före användning och med jämna mellanrum under arbetets gång.

Behandla med Ädel Träolja

2

Använd en fyllig pensel, trasa eller blomspruta. Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer.

Behandla med Ädel Träolja

3

Överskottsolja som finns kvar efter 20–30 minuter torkas bort med en trasa.

Behandla med Ädel Träolja

4

Om träet är mycket uttorkat är det bra att behandla en extra gång efter någon vecka.

Årligt underhåll

Tvätta med Grovrent utspädd med vatten enligt rekommendation på förpackningen. Låt torka och behandla sedan med Ädel Träolja. Obs! Använd inte Ädel Träolja till salladsskålar, skärbrädor i trä eller annat som kommer i direkt kontakt med matvaror.

Tips

Olja tryckimpregnerad altan?

Även tryckimpregnerat virke måste behandlas, men inte förrän det torkat. Hur lång tid det tar för virket att torka beror på väderförhållandena och om altanen ligger mestadels i solen eller i skuggan. Trä som utsätts för extra solv, regn, snö och vind torkar fortare. Oftast tar det en säsong för nytt tryckimpregnerat virke att torka. Tänk på att alltid kontrollera att fuktkvoten i träet är max 16% före behandling. En fuktkvotsmätare finns hos de flesta Alcroåterförsäljare

Trappor, altaner, räcken med mera som byggs av tryckimpregnerat virke håller betydligt längre än om du bygger med obehandlat virke. Efter bara några år börjar virke som utsätts för mycket sol och fukt spricka och bli grått och trist. Behandlar du tryckimpregnerat virke regelbundet med Träolja motverkas sprickbildningen och träet håller sig fräscht länge.

 

Så mycket olja behöver du

När det kommer till att olja in trä utomhus beror mängden olja som krävs på vilket skick ditt trä är i eftersom det suger åt sig olika mycket olja. Väldigt torrt trä kommer att suga upp mycket mer olja än trä som inte fått torka ut lika mycket. Ändträ suger alltid lite extra. Räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

Måla inte när det finns risk för regn och dagg

Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar efter avslutad målning. Risk för självantändning.

Hjälp till att skydda naturen

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun. Välkommen att fråga din färghandlare om råd. Om du känner dig det allra minsta osäker över hur du ska göra med förarbetet, valet av färg, verktyg etc. så dra dig inte för att fråga din färghandlare om råd.

Arbetsråd Behandla uteplatser (pdf)