Måla med ommålningsfärg

Måla med Solist - Nymålat hus på en strykning

Färgens goda vidhäftning och täckförmåga gör att en strykning räcker. Dessutom passar färgen både för fasader tidigare målade med akrylat- och alkydfärger.

Det här är färgen för dig som vill lägga tid på annat än målning. Solist är en ommålningsfärg för tidigare alkyd- eller akrylatfasader. Om huset är riktigt slitet eller om det ska målas för första gången rekommenderar vi systemmålning med Alcro Bestå. 

Läs mer om produkten Solist

Tvätta fasaden

Tvätta  

Tänk på att fasaden ska vara i bra skick. Inga fuktskador, stora trärena partier eller mycket flagnande färg. I så fall rekommenderar vi systemmålning med någon av våra andra fasadprodukter istället. Solist kan användas på ytor som tidigare är målade med alkyd – eller akrylatfärg, men inte på linoljemålade eller slammade ytor. Börja med att tvätta fasaden noga med Alcro Grovrent och skölj med rent vatten. Eventuell alg- eller mögelbeväxning behandlas med Alg- och Mögelmedel.


Skrapa 

Måla med linoljefärg
 

Skrapa bort eventuellt löst sittande färg och slipa färgkanterna rena. Bättra på små trärena ytor med Bestå grundfärg.

 


Måla 

Steg 4 - börja måla

1

Alcro Solist är en ganska tjock och trögflytande färg. Du har bara en chans att lägga på tillräckligt med färg så därför är valet av verktyg viktigt.  För bästa resultat ska färgen appliceras med roller. Använd en uteroller med lång lugg och se till att få en jämn färgmängd med hjälp av ett plastnät i målarburken
 Måla med linoljefärg

2


Lägg på färgen flödigt för att säkerställa rätt mängd färg på ytan. Ett tips är att doppa rollern ofta. Måla på färgen på fasaden med jämna, långa drag. Efterstryk slutligen med pensel för att få en slät yta. Här är det enklast att använda en fasadpensel med mjuk borst.