Måla väggar

Arbetsråd för Grunda Grundfärg, Sober Täckfärg, Pashmina Täckfärg, Kashmir Täckfärg och Tålig Täckfärg.

Välj din favoritfärg ur Alcro Designers Inredningskollektion när du ska måla väggarna.

Våra väggprodukter är snabbtorkande färger för målning inomhus på väggar av puts, betong, träfiberplattor, gipsskivor, tapeter, väv och tidigare målade ytor. Färgerna är av mycket hög kvalitet, lätta att måla väggar med och ger en yta med god ljusbeständighet.

Vilken färg du skall välja beror på vilket rum du skall måla och vilken karaktär du vill ha på den målade ytan. Sober Täckfärg är en matt väggfärg med god täckförmåga som har bra tvättbarhet och minimal risk för repor och uppglansning. Sober kan användas i alla bostadsutrymmen, men där slitaget är stort och extra tvättbarhet och vidhäftning krävs, till exempel i kök och tvättstugor, rekommenderar vi Tålig Täckfärg.

Alcro Pashmina passar dig som vill ha en vackert matt yta men samtidigt efterfrågar en tålig yta som går att tvätta av. Alcro Pahsmina ger en harmonisk reflexfri kulöråtergivning.

Alcro Designers Kashmir helmatt Täckfärg är en sammetsmatt väggfärg som ger en behaglig kulörupplevelse utan störande reflexer. Den är utvecklad för att ge djup och rättvisa till Alcro Designers-kulörerna.

Gör så här för ett lyckat resultat

Noggrannhet, bra verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden till ett lyckat målningsresultat. Börja med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och följ sedan målningsråden här nedan.

Eldosor  

Börja med att skruva bort eldosorna från väggen.OBS! Bryt först strömmen med huvudströmbrytaren.

Vid reparation, målning eller tapetsering, börja alltid medatt måla taket med högtäckande Sober Takfärg, så undviker du stänk på nymålade/tapetserade ytor. Se arbetsråd ”Måla Tak”.

Det viktiga underarbetet

Tidigare målade ytor

Tvätta med Målartvätt för att avlägsna fett och smuts. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktig trasa av microfiber.

Steg 1 - tidigare målade ytor

1

Spackla sprickor med Alcro Handspackel.

Steg 2 - tidigare målade ytor

2

När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80-120. Är ytan mycket ojämn lönar det sig att spackla hela väggen med Alcro Rullspackel.

Obehandlad vägg

Steg 1 - tidigare målade ytor

1

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med Alcro Rull- eller Handspackel. På nya väggar av skivmaterial, som till exempel spåneller gipsskivor, måste skarvarna förstärkas med pappersremsor för att målningen inte ska spricka av materialrörelser.

Steg 2 - tidigare målade ytor

2

När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80-120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.

Se även separat arbetsråd för ”Spackling”.

Textilväv (Juteväv)

Väl fastlimmade vävtapeter grundas med Spärra Grundfärg.

Obehandlad träpanel

Borsta ytan ren från stoft och damm. Om träet är åldrat tvättar du det med målartvätt. Behandla kvistar med Alcro Kvistlack. Grundmåla med Alcro Panelgrund. Normalt räcker det med en strykning, men vid svårare genomslag av t ex sot, nikotin eller vattenskador kan en extra strykning krävas. Slutstryk med Servalac Aqua eller Servalac Exklusiv i önskad glans.

Putsytor

Skrapa och borsta ytan. Underlaget måste vara fast och fritt från stoft. Stoftiga ytskikt kan bindas genom grundning med Spärra Grundfärg.

Börja måla

Grundmåla med Grunda Grundfärg vid första strykningen.

Steg 1 - börja måla

1

Ytor som inte ska målas skyddas med maskeringstejp.Gör raka och fina kanter med exempelvis Mask-a-matic.Ta bort maskeringstejpen direkt efter målningsarbetet.

Steg 2 - börja måla

2

Måla med pensel intill dörrfoder och eldosor där du inte kommer åt med rollern.

Steg 3 - börja måla

3

Använd elementroller på svåråtkomliga ytor, till exempel bakom element.

Steg 4 - börja måla

4

Grundstryk därefter väggarna med en 18 cm Perlonroller. Rolla så nära kanterna som möjligt för att få sammastruktur på hela ytan.

Tips

Spackla med omsorg

Försök att spackla en jämn och fin yta. Då behöver du inte slipa så mycket. Räkna med att spackla två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar.

Spackla väggar och tak med Alcro Rull- eller Handspackel

Till mindre ytor använder du en liten spackel, t. ex. en Japan-spackel. På större väggytor med många ojämnheter lönar det sig att bredspackla och slipa hela ytan. Läs separat arbetsråd för ”Spackling”.

Använd slipkloss av kork eller trä

Särskilt bra vid slipning av väggar och tak är en ledad slipkloss där handtaget kan förlängas.

Använd skyddsmask

Använd skyddsmask  

En skyddsmask av engångstyp kostar lite men ger ett bra skydd mot inandning av skadliga dammpartiklar när du slipar spacklet.

Måla taket först

Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket, så undviker du stänk på nymålade ytor.

Skydda med maskeringstejp

Använd markeringstejp  

Ytor som inte ska målas, till exempel dörrfoder, bör skyddas med maskeringstejp. Ta bort tejpen direkt efter målningsarbetet. Använd gärna Mask-a-matic som är lätt att avlägsna. För att få en skarp kant kring ett maskerat fält, i synnerhet på en strukturerad yta som till exempel glasfiberväv, börjar du med att måla bottenfärgen vid tejpkanten och låter den torka. På så sätt undviker du att dekorfärgen kryper under tejpen. Därefter målar du dekorfärgen.

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid

Defekter och skavanker kan ibland döljas med färg. Men ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resten på själva målningen. Då är du på väg mot ett lyckat slutresultat.

Skydda mot damm

Städa och dammsug ordentligt i rummet där du ska arbeta.

Välj rätt roller

Välj rätt roller  

En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. Använd en rollerhylsa Matt för att få en jämn och fin yta och Perlonroller för medelgrov yta. Skölj alltid ur en roller första gången du ska använda den. Det gör att du undviker att ludd från rollern fastnar i färgen på väggen.

Rengöring av verktyg

Regngöring av verktyg  

Det lönar sig alltid att använda verktyg av bra kvalitet. Om du gör ren verktygen så snart som möjligt efter målningen, kandu använda dem desto fler gånger. Förvara pensel och roller i tillsluten plastpåse när du tar paus i arbetet.

Hjälp till att skydda naturen

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg och lösningsmedel till en miljöstation i din kommun.

Arbetsråd Måla Väggar (pdf)